10 pași pentru o casă Zen

Dacă iți place acest stil sau poate nu știi dacă te reprezintă, mai jos vei gasi cei 10 pași spre o oază de liniște și confort.

Dar ce înseamnă de fapt zen? În japoneză, Zen se referă la meditație si a vedea esența lucrurilor si oamenilor. În designul interior, reflectă echilibrul, armonia și relaxarea. Deși zen nu este un stil de design și nu vine cu reguli stricte, este adesea asociat cu minimalismul, simplitatea și puritatea liniilor. Este mai degrabă o modalitate de a-ți aranja casa și de a crea o atmosferă care să compenseze stresul și aglomerația din rutina zilnică.

 

1. Alege culori neutre și naturale

Un design inspirat de starea de zen se referă la culori naturale, în tonuri pale, precum alb, gri, nuanțe de bej sau roz bej, care au puterea de a induce o senzație de relaxare și calm. În general amenajările zen sunt caracterizate de o paletă monocromă, pusă în valoare de diferite texturi și finisaje. Dacă într-o amenajare clasică culorile fac diferența, într-un spațiu Zen se pune accent pe simțul tactil.

 Este foarte importantă armonia cromatică între diferite elemente, precum și continuitatea vizuală între pereți, mobilier și podele. Pentru a adăuga un contur unei camere monocrome, poți alege întotdeauna să combini o culoare dominantă cu obiecte asortate și textile texturate precum alb cu lemn natur sau bej cu lemn în nuanțe de maro. Pentru a crea diversitate, combină două culori care se potrivesc sau joacă-te cu diferite nuanțe ale culorii tale preferate.

 

2. Pune confortul la picioarele tale

Parchetul este întotdeauna o alegere sigură, la fel că orice podea din lemn. Parchetul alb, gri sau orice culoare deschisă este deosebit de rafinat. Covoarele din lână oferă un real sentiment de confort, dar necesită un nivel mai ridicat de întreținere. Cu toate acestea, dacă alegi un covor, poți să iți rafinezi decorul zen combinând mai multe covoare din lână, iută sau bumbac. Din nou, acordă atenție culorii covoarelor, care ar trebui să se potrivească cu podeaua sau să rămână în gama de culori neutre, kaki sau gri.

 

3. Alege țesături naturale și ușoare

Țesăturile ar trebui să respecte aceeași regulă adică: naturale, ușoare și confortabile. Unul dintre elementele esențiale ale decorului zen sunt perdelele care oferă o senzație de intimitate, reducând în același timp zgomotul și filtrează lumina. Pentru un ambient mai elaborat, folosește țesături ca: inul, lâna sau bumbacul, mai ales pentru pernele și pledurile de pe canapea sau pat.

 

4. Joacă-te cu lumina, atât naturală cât și artificială

Pentru un spațiu complet relaxant, schimbă luminile fluorescente dure cu lumini calde, inspirate din natură sau cu lumânări. Folosește diferite surse de lumină care să-ți permită să controlezi intensitatea și zonele de iluminat. Evită proiectarea unei lumini puternice directe din tavan și profită de toate posibilitățile de a combina o lampă de podea, un set de veioză și o lumină indirectă. Într-un spațiu calm, cel mai mare impact îl are lumina naturală, așa că evită să acoperi ferestrele cu materiale groase și opace, lasă lumina naturală să umple camera.

 

5. Alege mobilier simplu și natural

Mobilierul în stil zen se caracterizează prin linii simple și clare, evitând detaliile complicate și ornamentele în exces. Mobilierul trebuie să fie de înaltă calitate și din materiale naturale, deoarece acestea aduc un sentiment de căldură și relaxare. Un lemn foarte folosit în ultimii ani pentru piesele de mobilier, este cel de bambus, Tek sau mango, având un aspect natural senzațional și culori calde.

Pentru a crea un spatiu cât mai organic poți folosi câteva piese de mobilier cu forme naturale, cum ar fi o măsuță de cafea în formă de trunchi de copac. Piesele de depozitare (dulapuri, comode) pot fi aduse la viață dacă sunt în culori care se potrivesc cu restul interiorului. În general în spatiile inspirate de starea zen, piesele de mobilier sunt nevopsite pentru a reflecta frumusețea naturala a lemnului.

 

6. Folosește minimum de decorațiuni

Pentru decorațiunile de perete există același cuvânt de ordine: simplitate. Evită colecțiile de tablouri sau fotografiile și păstrează doar piesele care îți sunt deosebit de dragi. Pentru o bibliotecă complet armonioasă acoperă toate cărțile în hârtie monocromă, iar pentru un plus de personalitate și decor poți folosi opritoare de cărți, suporturi pentru lumânări, sfeșnice din lemn și statuete de inspirație zen.

 

7. Parfumează-ți camera cu arome naturale

Un spray de camera, lumânările din soia sau din ceară de albine și uleiurile esențiale sunt toate modalități naturale pentru a împrospăta camera cu arome zen, care nu numai că pot fi liniștitoare când este timpul să dormi, ci și revigorante când este timpul să te trezeșți.

 

8. Elimină electronicele

Dispozitivele electronice sunt cel mai adesea o sursă de distragere a atenției și, prin urmare, nu se integrează într-un decor complet zen. Cu toate acestea, dacă trebuie să ai televizorul în dormitor, de exemplu, asigură-te că îl pui într-o zonă discretă sau îl ascunzi într-un dulap special conceput. De asemenea, asigură-te că ascunzi toate firele și cablurile care ar putea distorsiona atmosfera senină a întregului decor.

 

9. Adu exteriorul la interior prin multe plante verzi

Plantele au un efect calmant prin culorile lor liniștitoare verzi și prin furnizarea de oxigen. Evita însă florile care au nevoie de întreținere speciala sau care pot emana mirosuri deranjante. Arborele bonsai sau terariile suspendate, de exemplu, sunt o alegere bună și sunt adesea incluse în decorul zen.

Dacă eșți o persoana ocupată și nu ai timp pentru plante naturale, poți opta oricând pentru plante artificiale care de cele mai multe ori arata la fel de bine ca și cele naturale. Într-un ambient zen, plantele sunt cele care fac diferența, fie că alegi plante cu frunze mari, precum palmierii sau ficușii, ori orhidee sau ferigi.

 

10. Elimina dezordinea

Păstrează accesoriile și micile obiecte în cutii de depozitare, coșuri decorative din fibre naturale, sau elimina-le cu totul, deoarece dezordinea poate inhiba relaxarea. Păstrează doar elementele esențiale, dar nu ezitaadaugi orice obiect care iți poate aduce un plus de confort și bucurie.

Ultimele stiri

  Produsul a fost adaugat in cos