Lumina si importanta ei in casa ta

 

Succesul in designul interior este asigurat de cateva elemente de baza: spatiul, culorile, lumina, texturile. Dintre acestea elementul fundamental este lumina. Asadar, astazi iti vom spune cum poti utiliza lumina pentru a a crea un spatiu perfect pentru tine.

Daca ne uitam in jurul nostru in natura, putem observa ca lumina are cel mai mare impact asupra tuturor lucrurilor. Mai ales asupra plantelor. Acelasi lucru se aplica si la oameni.

O lumina potrivita schimba si transforma spatiul, creeaza adancime si lungime, spatii primitoare si confortabile, si atrage atenia asupra zonelor impresionante din incapere. Este vorba despre gasirea acelui echilibru dintre lumina si umbre ce aduce energie in interorul locuintei. O schema de iluminare artificiala bine proiectata va adauga luminozitate, momente de “drama”, straturi si adancime. Trebuie sa incerci sa iti imaginezi functionalitatea fiecarui spatiu din camere in momente diferite din timpul zilei, pentru a putea intelege si alege tipurile si corpurile de iluminat potrivite.

Sa spunem ca ai un tablou superb care poate fi piesa de rezistenta dintr-o anumita camera. Cum poti transfera toata atentia asupra lui? Destul de simplu: Avem nevoie de o lumina care sa bata de sus in tablou, iar daca reusim sa facem un mediu mai intunecat in jurul lui, atunci toata atentia va fi asupra tabloului.

Lumina naturala este un factor crucial. Trebuie sa fii atent la modul in care lumina naturala patrunde in fiecare camera si intensitatea acesteia. Intr-o incapere cu geamuri largi si mari, intensitatea luminii naturale va fi mult mai mare si va oferi senzatia unui spatiu luminat si deschis.

Lumina artificiala stimuleaza vizual. Privirea noastra este intotdeauna atrasa de cel mai luminos/stralucitor punct al unei camere, astfel utilizam lumina artificiala pentru a accentua anumite elemente cheie. De exemplu, in bucatarie, daca ai un buchet de flori pe insula, aceea trebuie evidentiata si, in plus, trebuie si marginile camerei pentru a largi perspectiva.

Atunci cand vorbim de iluminatul decorativ ne referim la elementele noastre preferate: lustre, lampi, aplice, veioze, lampadare. Tot ceea ce vine in ajutorul luminii naturale, sau sa ii preia locul pe timpul serii.

Iluminatul arhitectural cuprinde anumite tipuri de lumini plasate in diferite elemente de arhitectura sau tamplarie. Acestea sunt utilizate pentru a sublinia materialele, dar si pentru a oferi o iluminare generala. Pozitionate in rafturi, dulapuri, acest tip de lumina ofera adancime.

Un sistem de iluminat care sa aiba un efect wow va avea intotdeauna un echilibru intre iluminatul decorativ (ambiental), cel arhitectural si lumina de accent.  In cele mai multe cazuri, un efect exceptional este oferit de iluminarea ascunsa. Ca sa intelegi mai bine la ce ne referim, ca exemplu putem da banda led pozitionata in spatele unei canapele astfel lumineaza pe perete, oferind un aspect “dramatic” si creeaza o atmosfera diferita si o impresie a unui spatiu mai larg.

Iluminatul poate avea puterea de a schimba un spatiu de la simplu si neprimitor, la cald si primitor. Deci, asigura-te ca selectezi iluminarea care nu numai ca se va potrivi stilului si functionalitatii spatiului, dar va imbunatati si ambianta casei tale.

 

 

 

Ultimele stiri

  Produsul a fost adaugat in cos