Maximalismul – trend-ul anului 2021 în design interior


După perioade dificile, oamenii simt nevoia de schimbare. Ceea ce se întâmplă în plan social sau economic se reflectă în toate aspectele vieții, de la schimbări de mentalitate, la trend-uri și tendințe în modă sau arhitectură, oamenii caută starea de bine, în schimbare.

Cele mai importante stiluri au apărut ca urmare a unor perioade sociale, economice sau culturale de criză sau de renaștere.


Putem porni de la stilul romanesc, apărut în Europa între secolele VI și IX, într-o perioadă în care țările europene erau în război și îngrijorate de protecția împotriva invaziilor – care a fost caracterizat prin clădiri cu ziduri groase și rezistente și deschideri minime în acuri semicircularere. Trecem apoi la stilul neoclasic, apărut ca urmare a revoluției industriale din Europa și a renașterii culturale europene, stil ce a adus o arhitectură orientată spre simetria rațională - ca răspuns la arhitectura barocă. Un alt stil de referință, Art Deco, a apărut în Franța, chiar înainte de Primul Război Mondial, într- un moment de mare credință în progresul social și tehnologic, și care, după o perioadă de ezitare datorată războiului, crește în intensitate și amploare. Ajungem la stilul modern, apărut în perioada postbelică din nevoia de refacere a mediului urban și construirea de locuințe pentru toată lumea și mai apoi la postmodernism, apărut ca răspuns al marei crize economice. Fiecare dintre aceste stiluri arhitecturale și design interior au fost influențate de schimbările socio-economice și au apărut ca răspuns la nevoia umană de adaptare.



Tocmai din acest motiv, anul 2021 este anul schimbărilor majore de stil, iar cea mai evidentă dintre acestea este trecerea de la minimalism la maximalism.


Stilul maximalist este o reacție împotriva minimalismului, este o estetică a excesului, un stil care poate fi rezumat sub sintagma „mai mult este mai mult”, contrastând cu deviza minimalistă „mai puțin este mai mult”.


Maximalismul nu cuprinde tehnic un singur stil sau elemente aparținând unei epoci anume, ci înglobează mai multe stiluri din perioade diferite, iar originile efective ale stilului maximalist în design se regăsesc în artele vizuale, literatură și muzică.


Unul dintre stilurile care se regăsesc în design-ul maximalist actual este Hollywood Regency al anilor 1930, un stil plin de glam și strălucire, care-și are rădăcinile în rococo și neoclasicism și este plin de accente aurii, corpuri de iluminat statement și tapițerii din satin.



Mișcarea artistică Pattern & Decoration, reprezintă o altp influență majoră - o mișcare de artă vizuală apărută în 1970 care a dorit să scoată arta în afara centrării masculine și să aducă în față modelele și decorațiunile feminine. De la modelele geometrice, florale, la mozaicurile mexicane, romane și byzantine și broderiile turcești, la covoare iraniene și indiene, mișcarea a reintrodus senzualul, plăcerea și ornamentele în artă.



Un alt loc de inspirație a maximalismului anului 2021 este expoziția grupului Memphis Design din 1981, expoziție ce cuprindea amenajări în culori puternice, forme geometrice și modele precum terrazzo, dungi îndrăznețe și decupaje, mobilier realizat din combinații neconvenționale de dimensiuni și materiale.



Maximalismul de astăzi are mai degrabă o abordare eclectică, amestecând adesea culori strălucitoare cu un decor ciudat și tapete cu modele la care se adaugă o influența boho, o reinventare a stilului traditional European, care combină corpuri de iluminat ostentative cu mobilier elegant, lucrări de artă luminoase și covoare din materiale naturale.



Deși îmbrățișează ideea excesului, maximalismul nu promovează un design dezordonat sau prea plin, ci utilizarea spațiului în cel mai îndrăzneț mod posibil. De la culori puternice, saturate, la modelele și texturi mixte și detaliile grafice complicate, dar curate, maximalismul amintește prin natura sa ornamentală de interioarele impunătoare ale caselor englezești, în timp ce culorile îndrăznețe și accentele moderne îl actualizează și îi oferă unicitate.



Maximalismul nu înseamnă că trebuie să umplem fiecare centimetru din casa cu lucruri, ci se referă mai mult la arta de a combina culori, imprimeuri, texturi și materiale diferite pentru a crea un spațiu unic și personal, o combinație îndrăzneață de culori și texturi. Materiale industriale și urbane, sunt combinate cu texturi luxoase și decorațiuni opulente.


Pentru a realiza un decor maximalist corect este esențial să ne amintim că acesta este un stil personal, care vorbește despre noi și despre gusturile noastre unice. Acest stil ne permite să ne exprimăm personalitatea și experiențelor, făcându-le să strălucească mult mai ușor decât oricare alt stil. Cu toate acestea, un spațiu maximalist trebuie să țină cont de câteva caracteristici cheie:


·        Stratificare - mobilier în diferite modele și culori - fiecare strat ar trebui să împărtășească povestea casei sau a persoanelor care ocupă spațiul;

·        Modele repetitive florale, abstracte sau animale;

·        Culori bogate, îndrăznețe;

·        Piese statement unice;

·        Combinarea și potrivirea texturilor și culorilor;

·        Multe obiecte precum cărțile, statuile, tablouri (fie că sunt picturi sau fotografii), operele de artă.

·        Amestecarea stilurilor - de multe ori, dar fără a ne limita la acestea, sunt folosite stilurile clasic, eclectic și boho.

Cel mai simplu mod de a îți transforma casa într-una care adoptă stilul maximalist este de a începe lent, prin adăugarea de culori, tapițerii sau textile cu modelele, decorațiuni speciale, care vorbesc despre tine și experiențele tale. Alege acele cărți pe care le iubești, le poți aranja în teancuri deasupra cărora să așezi un obiect special, sau, pentru un aspect mai organizat în bibliotecă, continuă decorul cu perne și pleduri colorate, din materiale moi și bogate și multe plante. Treptat, casa ta se va transforma într-un paradis maximalist, pe care ai să îl iubești.

 

 

 

 

 

Ultimele stiri

  Produsul a fost adaugat in cos