Sfaturi Design interior | Scara, Proportii, Dimensiuni

Unul dintre aceste concepte este proportia. Iti vom prezenta rolul pe care il joaca in design si cum poti adapta spatiul pe baza regulilor ei. Fie ca vorbim de o amenajare a unui nou spatiu sau reamenajarea locuintei existente, urmatoarele informatii te vor ajuta in ambele situatii. Vei fi surprins ce diferente pot face micile modificari.

Exista 2 aspecte distincte: scara si proportia, care insa au legatura cu dimensiunea unui obiect.

  • Scara reprezinta modul in care un anumit obiect se raporteaza la dimensiunea camerei in care este amplasat.
  • Proportia se refera la dimensiunea unui obiect raportat la celelalte obiecte existente in camera.

 

Dimensiunea camerei

Daca vorbim de o camera de dimensiuni mari se poate opta pentru obiecte de mobilier mari, insa daca vorbim de o camera mica, atunci este indicat sa fie alese obiecte cu dimensiuni reduse.

Pentru incaperile cu tavan inalt, poti alege mobilier mare, impunator.

Atentie: in momentul in care alegi elementul prinicipal de mobilier, acesta devine elementul de referinta pentru alegerea celorlalte obiecte din camera.

 

Proportiile in culori

Proportia nu tine doar de dimensiunea obiectelor din camera, ci si de culorile utilizate in decorarea ei. Si aici se aplica regula 60-30-10. Bazandu-te pe aceasta regula, poti sa alegi eficient culorile.

Ea presupune sa imparti camera in 3  culori astfel: prima culoare sa fie in proportie de 60%, a doua culoarea de 30% si a treia de 10%. Prima este cea dominanta, (peretii), iar celelalte 2 culori (obiecte de mobilier mari, covoare, obiecte de decor) vin in completarea ei si crearea echilibrului. Este important sa alegi culori in contrast pentru a crea un design cu un impact vizual placut si echilibrat. O camera in care exista elemente de dimensiuni diferite si culori contrastante, va mentine mai mult privirea pe fiecare element.

 

Plasarea obiectelor de mobilier

Atunci cand vorbim despre proportie si scara, vorbim despre plasarea mobilierului si obiectele de decor mai mari. Dar nu se opreste doar la ele, ci atentie trebuie sa fie inclusiv pe accesoriile adaugate in camera.

 

Designul interior este mai mult o arta decat o stiinta. Dar, cum bine stim si putem observa in pictura, sculptura, etc, arta este bazata pe niste reguli elementare. Transforma-ti casa intr-o capodopera, urmand regulile prezentate.

Ultimele stiri

  Produsul a fost adaugat in cos