Culorile si capacitatea lor de a ne influenta starea de spirit

Așa cum v-am promis, astăzi vom discuta mai în amănunt despre culori și cum putem schimba atmosfera locuinței cu ajutorul lor.

Cu siguranță ți s-a întâmplat să intri într-o încăpere și după puțin timp să ți se schimbe starea de spirit. Și te întrebai ce anume a influențat. Ei bine, “de vină” sunt culorile predominante ale camerei. Psihologia culorilor este prezentă în mai multe domenii, deci nu avea cum să lipsească din designul interior.

Cu toții suntem diferiți și percepem lucrurile în modul nostru. Dar există anumite “reguli” ale culorilor care sunt general valabile. De exemplu, culorile calde (portocaliu, galben, roșu) oferă o stare de bine, de confort, pozitivitate. Însă, culorile reci (albastru, violet, verde) pot trezi sentimente precum nervozitate, agitație, tristețe. Cu toate acestea, dacă există un echilibru între toate elementele și folosite culorile reci cu moderație, acestea pot deveni plăcute și chiar pot oferi un sentiment de calmitate. Oricum nu putem utiliza o singură culoare, pentru că, de una singură, niciuna dintre ele nu este destul de expresivă. Ci combinația ei cu o altă culoare sau mai multe, reușește “să se exprime”.

Hai să o luăm treptat și să începem cu non culorile, pentru că și ele au foarte multe de transmis.

Albul, așa cum spuneam în articolul anterior, mărește spațiul, fiind alegerea perfectă în cazul încăperilor de dimensiuni mici sau care nu au parte de multă lumina naturală. De asemenea, oferă senzația de prospețime și curățenie.

Negrul, deși are un puternic impact vizual, acesta poate spori creativitatea, de aceea este destul de des întâlnit în birouri (cum spuneam mai devreme, cu moderație, un singur perete). Dacă nu ești atât de îndrăzneț să alegi să vopsești un perete negru, nicio problema. Poți opta pentru decorațiuni mici precum statuetevazerame foto etc. Negrul este versatil și îți oferă posibilitatea să faci atât de multe combinății.

Acum să trecem la nuanțele calde.

Roșul este cea mai caldă culoare, asociată cu iubirea, pasiunea și confortul. Ea dezvoltă energia, optimismul și sociabilitatea. Poți opta pentru elemente de dimensiuni mai mari în această culoare, precum: draperii, canapeacovor, lenjerii de pat - da, este alegerea perfectă pentru dormitoare. Totuși, nu uita de echilibru și nu face abuz de această culoare, pentru că, utilizată în proporții mari, poate deveni iritantă și să ofere o stare de nervozitate. Este mai greu de asortat, dar nu imposibil. Poți combina cu gri, bej, alb, crem.

Portocaliul trezește și stimulează pofta de viață și entuziasmul. Este alegerea perfectă pentru încăperile în care soarele nu prea reușește să își facă simțită prezența, putând fi utilizată atât ca și culoare principală, dar și culoare de contrast. Acum depinde foarte mult și de gusturile tale și ce culoare vrei să predomine. Și să nu uităm, dacă ești în lumea artei (pictor, sculptor sau orice ține de creație, utilizează neapărat această culoare în camera în care creezi. Această culoare trezește imaginația și oferă un boost de creativitate.

Galbenul, una dintre cele mai controversate culori, se află la 2 extreme: unii spun că această culoare oferă energie, luminozitate și stimulează intelectul, iar alții susțin că irită ochii (poate doar dacă este utilizată în proporții mari). Echilibru, echilibru, echilibru. Totul ține de el. Așadar, nu te sfii să folosești această culoare în cantități moderate.

Și acum să vedem ce spun și culorile reci.

Verdele, asciat cu natura, oferă o senzație de revigorare. Știi senzația aia pe care o ai când te așezi pe spate pe iarbă, asculți păsările și oriunde privești în jurul tău, ești înconjurat de verde? Ce simți când faci asta? Sau când doar te gândești la acest moment. Exact, relaxare, calm, liniște, detensionare. Cam acest efect îl are această culoare chiar și în locuința ta. Pentru ochi, este cea mai odihnitoare dintre culori, de aceea poate fi folosită fără frică și pe pereți.

Albastrul, culoarea cerului, oferă senzația de calm, liniște, siguranță și onestitate. Nu te abține să folosești această culoare în orice nuanță îți dorești, atât pe pereți, cât și la obiectele de decor, de mici sau mari dimensiuni. Fiind o culoare rece, este de preferat să fie evitată utilizarea în exces a nuanțelor mai întunecate de albastru, deoarece induce o stare de deprimare.

Violet - o culoare pe care rar o întâlnești în natură, dar este foarte apreciată în birouri, datorită capacității ei de a stimula gândirea și creativitatea. Folosită că element de contrast, această culoare poate fi integrată foarte ușor în orice cameră a locuinței tale, în diferite nuanțe.

Așadar, când vrei să îți decorezi sau redecorezi casa, ține cont de capacitățile culorilor de a influența starea de spirit, analizeaz-o pe fiecare și vezi ce trezește în ține și abia apoi ia o hotărâre.

Ultimele stiri

  Produsul a fost adaugat in cos